PROGRAM - Festivalul minorităţilor naţionale 2019
17.09.2019

Festivalul Minorităților Naţionale de la Arad, care din anul 2013 este inclus în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, se va desfășura sâmbătă, 21 septembrie 2019, în parcul „Mihai Eminescu“, pe lângă programul ansamblurilor minorităților din municipiu și județ, fiind invitați Fanfara Sukar din 10 Prăjini, un ansamblu din Ungaria și un ansamblu din Serbia.

La ediția din acest an a festivalului, care se va desfășura între orele 17.00 și 21.00, reprezentanții comunităților minorităților din municipiul și județul Arad vor prezenta dansuri și cântece speficice fiecărei etnii. 

Astfel, vor prezenta momente artistice formația de dansuri „Tőzike“, din Adea, tinerii de la Cercul cultural Banat-Ja, Ansamblul de dansuri „Kolo“, grupul Nadejda din Dud, Ansamblul rutenilor din Peregu Mare, Ansamblul Bălgărce din Vinga, formația de dansuri a complexului Curcubeu.

Din străinătate vor participa membrii Ansamblului Păstrătorii de Tradiții din Micherechi (Ungaria) și Ansamblul românilor din Ovcea (Serbia).

La finalul festivalului, Fanfara Shukar din 10 Prăjini,  care, din 1993, s-a remarcat atât în țară cât și în străinătate cu muzica cu tonalități balcanice și nu numai, va prezenta un recital. 

Ediția din acest an a Festivalului Minorităților Naționale va debuta cu o paradă a porturilor populare tradiționale prin centrul Aradului, în timpul căreia, participanții vor etala costumele populare specifice fiecărei comunități.

Parada va avea loc pe traseul Palatul Administrativ – Parcul Eminescu.

Totodată, în Parcul Mihai Eminescu, va fi amenajată și o expoziție care va avea ca scop evidențierea tradițiilor fiecărei comunități, urmând să fie expuse costume populare, obiecte tradiționale, fotografii, albume de prezentare și multe altete.    

Festivalul Minorităţilor Naţionale are ca scop evidenţierea celor mai valoaroase aspecte din viaţa celor opt comunități ale minorităților, maghiară, germană, sârbă, bulgară, evreiască, slovacă, ucrainiană, rromă care convieţuiesc de sute de ani, în armonie, în municipiul şi judeţul Arad. 

Festivalul Minorităţilor Naţionale este organizat, în fiecare an, de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad. 


Programul festivalului


Ora 17.00 – Sosirea ansamblurilor minorităților în fața Palatului Administrativ

17.30 – 17.45 – Parada porturilor populare ale minorităţilor pe traseul Palatul Administrativ – Parcul „Mihai Eminescu“ 

Ora 18.00  - 21.00 -  Spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor naţionale – Parcul „Mihai Eminescu“

Ora 17.00 – 21.00 Expoziția „Tradiții, valori, simboluri“ – Parcul „Mihai Eminescu“