Prevenirea comportamentelor nedorite în societate
22.10.2021

Polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiza și Prevenirea Criminalității împreună cu cei ai Biroului Siguranța Școlară și cei ai  Secției nr. 6 Poliție Rurală Beliu au desfășurat la data de 20 octombrie a.c., o activitate interactivă cu elevii Liceului Tehnologic Beliu, punând accentul pe formarea comportamentul din timpul liceului în funcție de diverși factori, unul fiind anturajul sau modelele negative.

Împreună cu polițiștii, elevii au discutat despre agresivitatea verbală din mediul școlar sau cel familial, cauzele acestui tip de violență și posibilele efecte.

Scopul polițiștilor a fost acela de a-i conștientiza pe elevi că situațiile de comunicare din mediul școlar sau extrașcolar pot fi influențate de agresivitate (ton ridicat al vocii, gesturi nervoase, agitație, etc). Elevii au aflat că participând  la un act de comunicare care conține  violență verbală  pot fi  expuși și  la violență fizică deoarece violența verbală  poate  duce deseori la violență fizică. De asemenea elevii și-au dat seama că dacă adoptă  un comportament agresiv, acesta  poate fi interiorizat, acceptat și manifestat din ce în ce mai des, ajungându-se până la urmă  la pedepse legale(contarvenționale sau penale).

La sfârșitul activităților, elevii, polițiștii și cadrele didactice au concluzionat că prevenirea comiterii unor fapte penale, care fac obiectul cazierului judiciar  este influențată de activitățile și  atitudinea elevului în mediul extrașcolar. Mesajele educative ale cadrelor didactice își pierd din eficiență dacă anturajul tânărului sau  părinții au alte păreri despre disciplină, respect, valorile promovate de legi și obiectivele școlare. 

 Mesajele cu privire la comportament trebuie să fie aceleași din partea tuturor celor implicați în educația tinerilor, iar părinții au rol important în a-i educa pe copiii lor, în a le transmite noțiuni precum: respectul față de cei din jur, seriozitate pe plan școlar,  hărnicie,  altruism sau alte valori morale.  

Elevii au fost de acord cu mesajele transmise, totodată promițând că și după absolvirea liceului, vor avea în vedere cele dezbătute în activitatea desfășurată de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad.