Premiată la UNITER
20.07.2021

Carmen Lidia Vidu a câştigat premiul cel mare pentru regie, în cadrul Galei Premiilor UNITER, cu spectacolul „Jurnal de România. 1989”, montat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
În aceeași categorie a fost nominalizat și arădeanul Cristian Ban.
Regizoarea Carmen Lidia Vidu (născută pe 1 ianuarie 1980 la Arad) a devenit cunoscută pentru spectacolele sale de teatru experimental, în care combină videoproiecțiile și mijloacele specifice filmului cu prezența live a actorilor. Este recunoscută drept cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București („Privighetoarea și trandafirul” de Oscar Wilde, în anul 2007). A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 2003.
Carmen Lidia Vidu a testat cu succes și regia de film (documentar și scurtmetraj) și de videoclipuri (colaborări cu trupele Noblesse Oblige și Mes Quins). „O scurtă istorie Astra Film”, realizat în 2013 pentru Astra Film Festival din Sibiu, a câștigat în 2015 Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar.
După filmul ei de debut, „O scurtă istorie Astra Film”, a urmat „ARAD. Jurnalul meu virtual”, un scurtmetraj filmat în orașul ei din copilărie.
Anul trecut, regizoarea a câștigat Premiul Female Award pentru scurtmetrajul documentar-animat „My Romanian Diary”, oferit de orașul Karlsruhe în cadrul festivalului Independent Days|Filmfest.