Popriri mai îngăduitoare
11.07.2019

Veste relativ bună pentru contribuabili! Fiscul are de gând sa pună de acum poprire pe conturi în limita sumelor înscrise în actele de executare silită.

Este vorba despre instituirea unui sistem electronic de poprire asupra conturilor persoanelor cu datorii, aceasta urmând a fi realizată numai în limita sumelor înscrise în actele de executare silită.
Avatajul este că disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia, se arată într-un comunicat ANAF.

Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară va fi realizată în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF.

Un alt avantaj reprezintă faptul că nu mai este necesară deplasarea la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare.

ANAF şi-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare /operare a actelor de executare silită. 
Deocamdată totul este în fază de proiect, dar săptămâna viitoare se aşteapta deja primele decizii urmând ca noul sistem să fie implementat.