Pericolul de inundaţii continuă
05.06.2019

Ploile par de neoprit iar furtunile zilnice crează probleme mari în judeţul Arad. 
Codul Portocaliu anunțat de specialiști, face ravagii. Autoritățile sunt în alertă pentru a interveni în zonele afectate. 

Mai multe echipaje SVSU Nădlac şi Şeitin au intervenit în această dimineaţă cu utilaje şi motopompe. 10 gospodării şi mai multe străzi din Nădlac, Gurahonţ şi Bârzava au fost inundate. Mai mult, o porţiune de aproximativ 100m de pe DN7, la ieşirea din Lipova spre Săvârşin, a fost inundată. Lama de apă a fost de 15-20cm iar in cursul zilei au intervent cei de la Secţia de Drumuri Naţionale, din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis astăzi avertizări Cod galben, respectiv Cod Portocaliu de inundaţii, valabile până vineri după-amiază în 22 de bazine hidrografice. 

Prognoza relevă, totodată, că până vineri, 7 iunie, ora 16:00 va fi Cod Galben de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pe Crişul Negru (judeţele Bihor şi Arad), Crişul Alb – (judeţele Hunedoara şi Arad) si Mureş –(judeţele Alba, Hunedoara şi Arad).


În continuare, meteorologii prognozează până vineri, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 l/mp și pe arii restrânse 35-50 l/mp.

Guvernul a stabilit ajutoare băneşti de urgenţă ce vor fi acordate familiilor sinistrate. În judetul Arad, astfel de cazuri sunt la Bârzava, Vărădia de Mureș, Tauț, Bârsa, Gurahonț, Hălmăgel, Lalaşint. 

Ajutoarele de urgență vor fi acordate pentru acele persoane ale căror locuințe ori bunuri de folosință îndelungată au fost distruse ori deteriorate semnificativ, după cum urmează:
• câte 3.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%;
• câte 2.000 de lei daca locunointa si bunurile au fost fost afectate în proporție cuprinsă între 50-90%;
• câte 1.500 lei proportia pana de până la 50% inclusiv.