Pedepse mai mari pentru șoferii drogați: Dezbatere în Senat despre noua lege
06.03.2025

Șoferii prinși sub influența drogurilor riscă până la 7 ani de închisoare! Un nou proiect de lege, inițiat de parlamentari PSD și PNL, propune pedepse mai aspre pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive. Dezbaterea a avut loc în Senat, pe fondul creșterii alarmante a consumului de droguri în rândul conducătorilor auto.

Ce prevede noua lege privind drogurile la volan?

În prezent, Codul Penal sancționează conducerea sub influența drogurilor cu 1-5 ani de închisoare sau amendă. Noile modificări propun:

Închisoare de la 2 la 7 ani pentru șoferii prinși drogați la volan

Interzicerea dreptului de a conduce pentru cei condamnați

Creșterea rigurozității testelor antidrog în trafic

Aceste măsuri sunt menite să descurajeze consumul de droguri la volan și să reducă accidentele grave cauzate de șoferii aflați sub influența substanțelor psihoactive.


Deputat Geanina Pistru: „Drogurile la volan NU sunt o opțiune!”


Deputatul PNL de Arad, Geanina Pistru, a fost prezentă la dezbatere și a susținut importanța clarificării legislației:


Deputat Geanina Pistru:

"Drogurile la volan NU sunt o opțiune! S-a spus că această lege pedepsește șoferii care iau Nurofen. FALS! Nu există niciun caz în care cineva să fi ajuns la închisoare pentru că a luat un banal medicament. Adevărul trebuie spus! Legea îndeamnă la claritate absolută: dacă ai consumat substanțe interzise, NU urci la volan. Legea este cel mai puternic scut împotriva drogurilor – și trebuie să-l folosim corect!"

Declarația sa vine ca răspuns la îngrijorările unor cetățeni privind posibilitatea ca medicamente obișnuite să fie confundate cu substanțe interzise.

De ce este necesară această lege?

Creșterea consumului de droguri – Studiile arată că numărul șoferilor prinși drogați la volan a crescut semnificativ în ultimii ani.


Accidente grave cauzate de substanțe psihoactive – Autoritățile vor să prevină tragedii rutiere prin sancțiuni mai dure.

Testare antidrog mai eficientă – Se dorește aplicarea unor metode de testare rapide și sigure pentru a identifica șoferii sub influență.

Ce urmează?

Proiectul de lege urmează să fie analizat de comisiile de specialitate

După votul final din Parlament, legea ar putea intra în vigoare în 2025

Dacă este adoptată, această lege va deveni una dintre cele mai dure măsuri împotriva conducătorilor auto care consumă droguri în România.