Pe 15 august nu se fac urări
14.08.2019

Ca în fiecare an, pe 15 august, creștin-ortodocșii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, praznic precedat de două săptămâni de post.

Credincioșii omagiază în această zi sfântă trecerea în neființă a mamei Mântuitorului și, totodată, ridicarea ei în Împărăția Cerurilor.

Fecioara Maria, spun învățăturile creștine, a mai trăit încă 11 ani după ce Iisus a fost răstignit. Înainte de a se stinge, aceasta a fost înștiințată de același arhanghel care s-a pogorât să-I spună că poartă în pântece un copil: Arhanghelul Gabriel. Totul s-a întâmplat cu trei zile înainte de trecerea ei la Ceruri. „Acestea zice Fiul tău: «Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare»”, au fost cuvintele Sfântului.

Pentru că se prăznuiește „adormirea” Născătoarei lui Dumnezeu, în credința populară se spune că urările de „La Mulți Ani” nu-și au locul.


Pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani", deoarece, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria. Urările se fac pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică atunci când se cinsteşte Naşterea Maicii Domnului.

De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga și a se spovedi.