Ordin de începere a lucrărilor
25.02.2021


Consiliul Județean Arad emite, cu data de 1 martie, ordinul de începere a lucrărilor pe drumurile județene Curtici-Macea-Sânmartin și Socodor-Nădab. Cele două contracte au fost semnate săptămâna trecută, la Chișineu Criș și la Macea.

Lucrările la drumul județean Curtici-Macea-Sânmartin au valoarea de 10 milioane lei, iar termenul de finalizare pentru cei 8,6 km este de 14 luni. Lucrările la acest drum sunt realizate de compania PORR.

Lucrările la drumul județean Socodor-Nădab au valoarea de 8,3 milioane lei, iar termenul de finalizare pentru cei 5 km este de 9 luni. Acest drum va constitui și prima parte a șoselei de centură a orașului Chișineu Criș și va scoate traficul greu din oraș, pe relația Nădab-Vama Vărșand. Lucrările sunt executate de compania Inteco Holding.

„ Aceste drumuri leagă comunitățile între ele, facilitează accesul persoanelor din localitățile respective înspre zonele industriale Arad, Curtici și Nădab. Deci creează dezvoltare, prin facilitarea mobilității către locurile de muncă și, implicit, creșterea calității vieții beneficiarilor! Cele două drumuri pentru care dăm acum ordinul de începere a lucrărilor sunt realizate de Consiliul Județean Arad din fonduri europene, pe programul transfrontalier Interreg România-Ungaria. Vă reamintesc că întregul buget destinat pentru opt județe, pentru modernizarea de drumuri prin acest program transfrontalier, a fost câștigat de Consiliul Județean Arad. Este vorba de 13,8 milioane de euro, din care se realizează o legătură rutieră modernizată între punctele de trecere a frontierei Nădab-Turnu-Vărșand. Tot prin acest proiect, primăria Curtici construiește de la zero o șosea de centură”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Primăriile Curtici și Chișineu Criș sunt principalii beneficiari ai acestui proiect, de vreme ce ambele vor dobândi o șosea nouă de centură.

Flavius Chereji, primarul orașului Chișineu Criș, a declarat: „Șoseaua de centură va scoate traficul greu mai mult din cartierul Pădureni al orașului nostru, unde valorile de trafic sunt foarte mari. De acest proiect beneficiază întreaga zonă. Consiliul Județean Arad dezvoltă o rețea de drumuri județene modern”.

Primarul comunei Socodor, Ioan Jura, a declarat: „Este o zi mare pentru toți locuitorii comunei Socodor, este o zi deosebită și pentru locuitorii comunelor Pilu și Grăniceri, și , de ce nu, și pentru toți participantii la trafic ai DN 79 A pe tronsonul Chisineu Criș-Vărșand.  Odată cu finalizarea acestei investiții, un cetățean din Socodor care va face un drum Socodor-Arad dus-intors va economisi 10 km. Finalizarea acestui drum va decongestiona circulația pe un anumit tronson al DN 79  Arad-Oradea și va elimina ambuteiajele zilnice.  Este o realizare istorică pentru localitățile noastre”.

Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri, a declarat: „Este ultima lucrare care face legătura între Arad, Grăniceri, Pilu, inclusiv între vămile Nădlac şi Vărșand. Este de o importanță deosebită. Și aș vrea să felicit, întreaga conducere a Consiliului Județean Arad, întreg consiliul, consilierii județeni şi echipa care se ocupă de proiecte, pentru că știm cu toții cei care muncim la proiectele pe fonduri europene că nu este un lucru ușor, ci necesită multă atenţie şi implicare.”

Primarul orașului Curtici, Bogdan Ban, a declarat: „Orașul Curtici, comunele Macea şi Grăniceri, în principiu toate comunele și localitățile din zonă au nevoie de aceste drumuri pentru a se putea dezvolta. Toţi avem nevoie de forță de muncă, iar aceste drumuri facilitează mobilitatea și scurtează, în kilometri şi timp, distanţa de acasă la locul de muncă. La Curtici termenul de execuție este finele anului 2021.”

Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea, a declarat: „Pentru noi, cei din administrație, și pentru localnicii din Macea și Sânmartin, este o zi istorică. Au trecut mai bine de 30 de ani de când acest drum a fost ultima oară reabilitat. Nu cred că proiectul de la acea vreme a fost prevăzut pentru traficul din ziua de astăzi. După cum bine știți, se lucrează la drumul județean dintre Sânmartin și Șimand şi sper să înceapă cât mai repede şi lucrările la Sânmartin-Socodor, licitaţia fiind în prezent contestată. Cred că aceste rețele de drumuri județene vor aduce dezvoltare zonei și comunei noastre.”