Opt tramvaie noi
13.09.2019

Primăria Municipiului Arad şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au semnat vineri, 13 septembrie 2019, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare Sistem de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Arad-Traseu strada Pădurii între str. Abatorului și str. Condurașilor”. Vorbim despre o investiție în valoare totală de aproape 24 milioane de euro, din care peste 21 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio –Programul Operațional Regional(Regio-POR)2014-2020.
Proiectul îşi propune dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, prin achiziția de material rulant nou și modernizarea celui existent, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat, reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport și totodată creșterea bunăstării locuitorilor în Municipiul Arad.
Concret se are în vedere:
• Modernizarea a 17 tramvaie seria GT6 și modernizarea a 3 tramvaie
seria GT8;
• Achiziționarea a 8 tramvaie noi, eficiente energetic, de capacitate
medie;
• Achiziționarea unui sistem electronic de taxare (e-ticketing), inclusiv
achiziționarea următoarelor sisteme/subsisteme de management al
traficului:
- panouri de informare;
- sistem de localizare automată a vehiculelor (AVLS) și
managementul flotei;
- camere CCTV la bord;
- sistem acustic de informare a pasagerilor la bord.
• Reabilitarea liniei cale de tramvai și a rețelei aeriene de contact aferente Municipiului Arad - Tronson IV, în lungime de 3,2 km.
Proiectul este complementar celui de Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ştefan cel Mare, proiect cuprins în Strategia de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Arad (SIDU) și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Muncipiului Arad (PMUD).
„Iată că o investiţie despre care am tot vorbit se concretizează odată cu semnarea acestui contract.Mă bucur că reuşim să atragem o sumă atât de mare- 21 milioane de euro, bani europeni- şi mă bucur că aceşti bani vor intra în industria locală arădeană. Este vorba despre un proiect complex în care vom reabilita linia de tramvai dintre strada Abatorului şi strada Conduraşilor, vom cumpăra 8 tramvaie noi şi vom reabilita 20 de tramvaie vechi. Avem şi contractul cu fabrica de tramvaie din Arad, prin urmare vom putea începe plăţile în maxim 2 săptămâni, astfel încât până la începutul anului să ni se livreze primele tramvaie noi. Sunt investiţii pentru confortul arădenilor, pentru industria arădeană, pentru Arad!”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
„Este un proiect foarte complex şi de impact pentru industria locală, dar şi pentru comunitate. Este un proiect care a mers ca la carte din toate punctele de vedere. Toată această rigoare şi pregătire a dat roade şi datorită colaborării excelente pe care o avem cu Primăria Arad, în sensul în care acest proiect pe mobilitate urbană conţine o componentă de achiziţie tramvaie noi, una de reabilitare tramvaie deja existente şi modernizarea a 3,2 km de linie de tramvai. Acest gen de proiecte urmăresc să crească calitatea vieţii şi calitatea transportului, dar au şi scopul de a reduce poluarea în oraşe”, a declarat Sorin Maxim, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.
Durata de implementare a proiectului este de 28 de luni.