Primăria Municipiului Arad demarează o nouă acţiune de dezinsecţie şi deratizare pe domeniul public şi privat. Tratamentul chimic privind dezinsecţia se va aplica terestru/spaţial în perioada 9 -12 septembrie 2019, între orele 21:00 - 06:00, în funcţie de condiţiile meteorologice.
Produsul/substanţa folosit în acţiunea de dezinsecţie este Solfac ®Trio EC200 –insecticid lichid concentrat (emulsionabil), cu spectru larg de acţiune destinat combaterii insectelor zburătoare (ţânţari –Culex Pipiens, Aedes, Albopictus; muşte –Musca Domestică) şi târâtoare (gândaci de bucătărie –Blatella germanica, Blatta Orientalis) în sectorul de igienă publică.
Produsul este avizat de Ministerul Sănătăţii –Comisia Naţională pentru Produse Biocide, fac parte din Grupa Principală 3 (Pesticide Non-Agricole), Tip produs 18 (Insecticide, Acaricide şi produse pentru combaterea altor artropode) şi se regăseşte în Registrul Naţional al produselor biocide avizat pentru profilaxia sanitar umană.
Acţiunea este realizată de S.C DD CHIM S.R.L. –Deva şi se desfăşoară în conformitate cu următoarele prevederi legale:
- Legea nr.101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor (republicată),
- Ordinul nr.119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei,
- Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare a Municipiului Arad aprobat prin HCL Nr. 297/2015 şi modificat prin HCL Nr.128/12.03.2019.
Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecţie trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, motiv pentru care se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecţie pe păşuni, în depozite de anvelope uzate, subsoluri, casa scării de la blocuri etc. în perioada de desfăşurare a acţiunilor de dezinsecţie efectuate pe domeniul public şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice.