NU SE MAI FUMEAZĂ PE TERASE!
07.01.2020

Una dintre cele mai controversate legi revine în atenţia românilor. Este vorba despre legea antifumat, care, odată intrată în vigoare, a obligat patronii de localuri să interzică fumatul în spaţiile publice închise. O măsură care părea a fi o soluţie practică pentru amenajarea unui spaţiu pentru fumat a fost folosirea prelatelor transparente din plastic ca şi pereţi de vânt. Chiar dacă sunt eficiente în a păstra un ambient plăcut pentru clienţi, actul normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 10 noiembrie 2016, face clar referire la această redefinire a spaţiilor închise. Concret, spaţiul public închis înseamnă, cităm:
"orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă".
Persoanele fizice care nu respectă interdicţiile riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
În acelaşi timp, cei care permit fumatul în spaţiile publice închise riscă amenzi între 5.000 de lei şi 15.000 de lei. În plus, îşi pot pierde şi autorizaţia de funcţionare.