Noutăţi despre fARAD 2019
12.07.2019

După cinci ani, directorul artistic și co-fondator al festivalului Festivalului internațional de film documentar fARAD, Mona Nicoară, predă ștafeta. Identitatea participativă și intelectuală a evenimentului, profilul experimental și îndrăzneț al temelor și programării, calitatea invitaților și, nu în ultimul rând, inițierea și coordonarea Laboratorului fARAD s-au datorat în foarte mare măsura Monei, care alege acum noi provocări profesionale.


Noul director artistic fARAD este Dimitris Kerkinos, o voce recunoscută în industria filmului european și un foarte experimentat curator de film documentar. Implicat de 20 de ani în echipa Festivalului Internațional de Film de la Salonic, Dimitris programează din 2002 secțiunea Balkan Survey, rezervată celor mai importante filme din regiune, și a organizat de-a lungul anilor numeroase programe speciale, printre care retrospective dedicate filmului românesc și cineaștilor Alexandru Solomon și Mircea Daneliuc. Dimitris este totodată directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic și autor a numeroase eseuri cinematografice și monografii de specialitate. În 2019, Dimitris a fost membru în Juriul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.



Desfășurată între 2-6 octombrie 2019, cea de-a șasea ediție fARAD aduce pe ecrane, ca în fiecare an, o selecție de filme care explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realității, reunite sub tema Harta și Teritoriile.

Programul este asemănător unui jurnal de călătorie, mari centre urbane, mici zone rurale sau,  teritorii în care oamenii își duc existența, filmele selectate construiesc o reflectare complexă a relațiilor dintre oraș, spațiu, arhitectură, urbanizare, geografie și societate.

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC.