Modificare legislativă importantă în domeniul RCA: Limită impusă pentru reparațiile în regie proprie la 400 de euro
03.04.2024


 Păgubiții nu mai pot primi deconturi mai mari de la asiguratori conform unei noi reglementări adoptate în SenatO modificare semnificativă în industria asigurărilor auto RCA aduce noi reguli pentru reparațiile în regie proprie. Potrivit unei noi legi adoptate în Senat, păgubiții RCA nu vor putea primi în avans de la asiguratori decât maximum 400 de euro pentru reparațiile mașinilor avariate.


Această decizie vine ca urmare a unui amendament la legea RCA, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit limita de 400 de euro sau 2000 de lei pentru plățile în avans destinate reparațiilor efectuate independent de păgubiți.


Conform expunerii de motive a acestei modificări legislative, "Ți s-a spart o oglindă, ți s-a zgâriat o aripă, le poți repara în regie proprie, dacă valoarea reparației este în această sumă. Pentru avarii de peste 400 de euro sau 2000 de lei, te duci la o unitate service autorizată, care să garanteze acea reparație."


Această nouă regulă urmărește să ofere o mai mare transparență și să asigure calitatea reparațiilor efectuate pe baza asigurărilor auto RCA.