Mihail şi Gavril
08.11.2019

Sfinții Mihail și Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acești doi sfinți sunt cinstiți în fiecare an pe aceeași dată, pe 8 noiembrie, iar credincioșii păstrează cu ocazia acestei sărbători câteva obiceiuri și tradiții pe care le cinstesc cu sfințenie.

Sfinții Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor încă de la naștere, iar cei care poartă aceste două nume sunt ocrotiți până la moarte. Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi de creștini conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai, așa se face că persoanele care au plecat dintre cei vii sunt cinstiți de familie.

Peste 1,3 milioane de români poartă numele Sfinților Arhangheli. Pe lângă tradiționalul ”La mulți ani” sărbătoarea are semnificații profund religioase și credințe care s-au păstrat din strămoși. Iată câteva dintre lucrurile pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de Sfinții Mihail și Gavril:

În această zi de sărbătoare nu se lucrează și nu se merge la câmp. Persoanele care vor lucra spun cei din popor, se vor chinui înainte să moară
Ca la orice sărbătoare care are cruce roșie în calendar nu se spală
Totodată, de Sfinții Mihail și Gavril nu se coase
Nu se fac treburi casnice, cum ar fi curățenie, să calci sau să gătești
Tot în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni.

Ziua de 8 noiembrie reprezintă hotarul dintre toamnă și iarnă.