Măsuri pentru protecția persoanelor fără adăpost
25.12.2019

O serie de măsuri ce au ca scop protecția persoanelor fără adăpost de pe raza municipiului odată cu o posibilă răcire accentuată a vremii urmează să fie întreprinse de către reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Arad, în parteneriat cu  cei ai Direcției de Asistență Socială Arad.

Astfel, oamenii străzii vor fi preluați din zonele de pe domeniul public în care se adăpostesc în timpul nopții de către echipele mixte aparținând celor două entități.

Persoanele urmează să fie cazate în Adăpostul de Noapte, precum și în alte centre ale DAS.

Din numărul total de 82 de cetățeni aflați în această situație, depistați în urma acțiunilor comune întreprinse în ultimele luni de către polițiștii locali și asistenții sociali ai DAS Arad, doar 31 au acceptat până în prezent sprijinul oferit de către autoritățile locale și au utilizat serviciile amintitului adăpost.

Astfel, dintr-un total de 65 de bărbați identificați de către polițiștii locali, 27 au fost înregistrați în evidențele DAS Arad, însă doar cinci au beneficiat de serviciile de specialitate în ultimele luni.

În cazul celor 10 femei, doar una se regăsește în evidențele DAS Arad.

În mod similar, un singur minor dintre cei 16 găsiți pe străzi împreună cu adulții era înregistrat în evidențe și a beneficiat de sprijin, motivul fiind, la fel ca și în cazul persoanelor mature, refuzul repetat al acestora de a fi integrați în centrele specializate aparținând DAS Arad.

Cele două direcții aflate în subordinea administrației iau în considerare posibilitatea ca numărul persoanelor fără adăpost din oraș să fie semnificativ mai ridicat, în condițiile în care preluarea de către echipajele DGPL și intervievarea împreună cu angajații DAS a survenit, în ultimele luni, pe arterele de circulație, în proximitatea centrelor comerciale, stațiilor de transport public și în alte zone dens populate etc.

De asemenea, odată cu închiderea de către poliția locală, Direcția Patrimoniu, Direcția Dezvoltare și Întreținere Imobile și serviciul de salubritate a unora dintre spațiile (proprietatea PMA) utilizate anterior în mod sistematic de oamenii străzii pentru a se adăposti noaptea, o parte dintre aceștia optează să se mute periodic în noi locații.

Odată cu înregistrarea de temperaturi negative, operațiunile comune de îndepărtare de pe domeniul public a persoanelor fără adăpost și plasarea lor în centrele specializate vor viza preponderent arealele unde aceștia se adăpostesc în mod frecvent: Gara CFR Arad, conductele de agent termic din cartierul Micălaca, zona Grupului Școlar numărul 5, străzile Mărului, Grigore Alexandrescu, Curtici, Calea 6 Vânători (terenul aflat în vecinătatea Penitenciarului Arad ), Piața Arenei, Parcul Caius Iacob, Piața Spitalului, Piața Fortuna și în vecinătatea platformelor gospodărești de pe străzile Fluturilor și  Predeal.

În paralel, Direcția de Asistență Socială pregătește centrele de rezervă, în cazul unui scenariu, foarte posibil, cu temperaturi ce vor scădea drastic în timpul nopții, în cazul în care locurile Adăpostului de noapte se vor dovedi insuficiente.