Lupta pentru Dreptate: Cazul Inginerului Gheorghe Ursu
23.04.2024

Într-un moment în care România reflectă asupra trecutului său, proiectul "Cazul inginerului Ursu" aruncă o lumină asupra unui caz emblematic al regimului comunist și a luptei pentru dreptate care încă nu s-a încheiat.


Un Trecut Tulburător

Inginerul constructor Gheorghe Ursu, un om cu convingeri puternice și curaj să-și exprime opinia, a devenit ținta nemiloasă a Securității pentru critica sa la adresa regimului comunist. În 1985, a fost arestat sub pretextul deținerii de valută străină, iar ceea ce a urmat a fost un coșmar de tortură și bătăi.


O Luptă pentru Dreptate

După Revoluția din 1989, fiul său, Andrei Ursu, a început o lungă și grea luptă pentru a aduce vinovații în fața justiției. Însă, deși au existat condamnări, mulți dintre torționarii săi au rămas nepedepsiți.


Calea către Adevăr

Chiar în timpul unei proiecții a documentarului "Cazul inginerului Ursu" la Arad, o nouă amânare a deciziei instanței a adus frustrare și dezamăgire. Cu toate acestea, Andrei Ursu nu renunță și promite să ducă cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă este necesar.


O Proiecție Încărcată de Semnificație

Proiecția documentarului la cinema ARTA din Arad a fost un moment important, marcând continuarea eforturilor de a aduce la lumină adevărul și de a obține dreptate pentru Gheorghe Ursu și familia sa. Participarea lui Andrei Ursu la sesiunea de întrebări și răspunsuri a adus oamenii mai aproape de povestea tragică și a subliniat importanța continuării luptei pentru justiție.


Astfel, "Cazul inginerului Ursu" rămâne un simbol al curajului și rezistenței împotriva opresiunii, reamintind lumii că dreptatea și adevărul nu trebuie să cedeze în fața tiraniei.