Lupta cu greutatea: Povestea arădeanului care a învins obezitatea
30.05.2019

Grăbiţi şi mereu pe fugă, românii nu sunt mai deloc interesaţi de un stil de viaţă sănătos. 63% dintre cetăţenii ţării noasre nu au făcut niciodată sport. Există însă şi excepţii, Eric, un tânăr arădean de 23 de ani, a învis obezitatea, iar astăzi participă la concursuri de culturism.


Reporter:Ai avut vreun moment când ai zis gata, nu mai pot, nu mai vreau?

Eric: Da am avut astfel de momente, dar dupa aceea când vedeam că mă îngraş la loc şi când vedeam că arăt tot mai rău, mă motivam iaraşi.


Din dorinţa de a scapă de complexul pe care îl simţea cand era copil şi avea 92 de kg, Eric a mers mai departe.

La sport nu eram aşa rapid ca ceilalţi copii, la fotbal eram mai slab ca ceilalţi. Nu puteam să fug repede.


Drumul până aici nu a fost unul uşor. Tânărul îşi aminteşte cu groază de stilul de viaţă din trecut, care l-a adus până apraope de diabet.


Reporter: Aveai şi un fel de mâncare preferat?

Eric: Cartofii prăjiţi, mâncam un bol întreg.

Reporter: “De la extremă o tavă de plăcintă, până la nicio plăcintă, cum a fost drumul acesta?“

Eric: “A fost foarte greu, dar în timp am rezolvat problema“


Problema alimentaţiei din prezent este că oamenii nu mai au timp să îşi gătească şi preferă să infulece ceva pe stradă.

 “În primul rând, o persoană ce începe un program de slăbire ar trebui să-şi facă analizele medicale. Să vedem cum stăm cu sănătatea. Există alimente la care trebuie să renunţăm, vorbim de cartofii prăjiţi, de alimentele fast-food.“, explică nutriţionistul Mariana Toma.


Astăzi, meniul lui Eric arată complet diferit, iar fiecare bucaţică de mâncare este pusă pe cântar.

200 grame de proteină, 250 de grame de carbohidraţi şi 50 de grame de grăsime am pregătit pentru mâine“ – Eric Decan


Pe lângă ambiţia de care a dat dovadă, tânărul primeşte sprijin şi din partea părinţilor: Da, mă susţin din toate punctele de vedere şi psihic, şi financiar. Mai ales financiar, deoarece costă destul ede mult. Cam 1000 lei pe lună cheltui eu pe mancare”, a concluzionat arădeanul.


Şi în sala de fitness ca si in bucatarie totul este calculat cu mare grijă. Fiecare muschi este antrenat separat şi fiecare antrenament este planificat cu o săptămână înainte. Foarte disciplinat şi cu multă răbdare, băiatul şi-a îmbunătăţit performanţele în timp. A avut si un mentor care l-a invatat tot ce stie acum.

L-am cunoscut cand avea 15 ani. Era mai durduliu aşa, dar venea la sală şi am văzut că e pasionat.sunt cuvintele mentorului lui Eric, Fransisc Andrasoni.

La început nu puteam face genuflexiuuni nici cu bara goală, abia dacă puteam face cu greutatea mea corporală 5 repetări. Acum pot sa fac cu 100 de kg”, e mărturisirea arădeanului Eric Decan.


Medicii atrag atenţia că rata obezităţii în Romania este în creştere. Nu doar modul de viaţă sedentar poate încuraja obezitatea, ci şi componenta genetică. Iar afecţiunile cauzate de aceasta boală sunt dintre cele mai grave. Pe lângă riscul de boală, apare şi un risc de ordin estetic sau psihologic.

Obezitatea este o boala cronică care nu ocoleşte nici vârsta copilului şi este predominantă exarcerbată, crescută peste vârsta de 40 de ani. Diametrul taliei nu trebuie să depăşească 90-100. În general obezii sunt apatici, mai greu acceptaţi în societate,” este părerea medicului cardiolog, Dorin Lazăr.


Cum de am ajuns aici ne explică specialistul în sociologie Oana Solcan: Niciodată nu am considerat sportul o valoare naţională. După revoluţie, am descoperit din occident foarte multe produse frumos ambalate, care ne fac cu ochiul. După ataţia ani de lipsuri, atât de mulţi ani în care poate am găsit în magazine doar 2-3 produse care am stat la cozi lungi, am vrut să încercăm din toate”


În ultimii 10 ani, românii s-au clasat cu mult sub media Uniunii Europene la capitolul mişcare. Ţara noastră nu se compară nici pe departe cu Irlanda sau ţările nordice care acordă prioritate mişcării. Astfel, 23% dintre irlandezi fac sport de cel puţin 5 ori pe săptămână, comparativ cu indicatorul de 8% înregistrat în ţara noastră.