Înfrângere la limită în Gruia, după un meci cu de toate: CFR Cluj - UTA 2-1
02.03.2023

UTA a fost învinsă cu 2-1 la Cluj, în disputa cu campioana CFR din etapa a 28-a a Superligii. „Roș-albii” au făcut o primă repriză slabă și au fost conduși cu 1-0 după reușita lui Krasniqi, dar gazdele au beneficiat și de un penalty acordat greșit de „centralul” Rusandu, ratat însă de Ciprian Deac. Utiștii au început mai bine partea secundă și au egalat prin Rareș Pop, însă formația lui Dan Petrescu a trecut din nou în avantaj după golul înscris de Yuri. În ultimele 25 de minute, gazdele au jucat cu un om în minus după ce Maglica a fost eliminat pentru o intrare criminală asupra lui Vukcevic, însă UTA nu a reușit să profite și a suferit un nou eșec.

Arădenii au avut prima ocazie importantă a partidei, prin Milosevic, însă șutul atacantului utist din centrul careului a trecut peste poartă. CFR a deschis scorul în minutul 15, prin Krasniqi. Deac a centrat din partea dreaptă, iar Benga a deviat nefericit balonul exact până la fotbalistul din Kosovo, care l-a învins pe Kucher cu un șut pe jos, lângă bară. În minutul 22, gazdele au primit cadou un penalty din partea „centralului” Rusandu, după o simulare grosolană a lui Maglica, care s-a prăbușit de lângă Chindriș fără să fie atins. Faza a fost verificată și din camera VAR, însă decizia covăsneanului a rămas neschimbată. Din fericire pentru utiști, Deac a executat slab, pe lângă poartă și scorul a rămas 1-0. În prelungirile primei reprize, CFR a înscris din nou, prin Janga, însă reușita a fost anulată, într-un final, de arbitru, pentru un fault comis asupra lui Milosevic în debutul fazei. Rusandu a dialogat timp de două minute cu cei din camera VAR, după care a urmărit din nou faza pe monitor și a luat decizia corectă, iar clujenii au intrat la vestiare cu avantaj minim. 

UTA a egalat la prima fază importantă din repriza secundă. După o acțiune prelungită de atac la poarta lui Sava, Aly Abeid a tras, mingea a fost deviată de Cvek exact la Rareș Pop, iar juniorul utist a plasat balonul excelent, fără șanse pentru goalkeeperul advers. Gazdele au revenit în avantaj în minutul 63, când Deac a centrat dintr-o lovitură liberă de la distanță, iar Yuri a înscris simplu, din centrul careului utist. În minutul 70, Maglica a primit cartonaș roșu direct după o intrare criminală asupra lui Vukcevic în careul UTA-ei, iar două minute mai târziu, Deac putea să fie la rândul său eliminat pentru un fault asupra fostului său coleg, Roger, însă Rusandu a acordat doar un galben. Aflată în superioritate numerică, UTA a avut o nouă ocazie în minutul 86, când Ubbink a trimis o pasă peste apărarea CFR-ului pentru Milosevic, iar portarul Sava a ajuns primul la balon, însă utiștii au cerut o lovitură de la 11 metri pentru un fault asupra muntenegreanului. Trei minute mai târziu, „roș-albii” au irosit o nouă șansă. Anton a centrat din corner pentru Postolachi, iar internaționalul din Republica Moldova a trimis cu capul pe lângă poartă. Aceea avea să fie ultima fază notabilă la poarta lui Sava și CFR s-a impus cu mari emoții, scor 2-1.

La final, Laszlo Balint a fost foarte vehement la adresa „centralului” Lucian Rusandu și a brigăzii sale: Astăzi au fost o grămadă de probleme de arbitraj. Ne-a bătut CFR-ul, acceptăm înfrângerea, pentru că am primit niște goluri pe greșelile noastre, suntem proștii proștilor din acest punct de vedere. Dar vreau, atâta vreme cât există arbitraj video, să fie o notă de echidistanță, pentru că atâta vreme cât se verifică la VAR, nimeni nu ne întreabă dacă nouă ne crapă ceva în cap. Se verifică la VAR dacă a fost penalty, am înțeles că nu a fost. La Roger am înțeles că trebuia să se dea roșu la Deac, plus, l-am pierdut pe Vukcevic probabil 3-4 săptămâni cel puțin, fault criminal, plus fault la Milosevic. Milosevic este lovit de sus până jos, cu talpa. Respectăm CFR-ul, este o echipă fantastică, campioana ultimelor cinci ediții, cu un antrenor fantastic, dar, din punctul meu de vedere, astăzi arbitrajul a fost sub orice critică. Am avut penalty clar în superioritate numerică, am încercat, l-am băgat pe Roger fundaș stânga, trebuia roșu la Deac, l-am băgat pe Postolachi, l-am băgat pe Pașcalău, am jucat cu trei atacanți, la un moment dat ei erau cu șapte fundași. Am încercat tot ce se putea încerca. Dar, în momentul în care ai penalty la 2-1... Clar, este frustrant și foarte supărător pentru mine că luăm acel gol, cel de 2-1, în momentul în care începem foarte bine repriza, dintr-o fază fixă pe care am lucrat-o și am spus tot timpul că trebuie să avem control, să fim responsabili. Suntem proștii proștilor, luăm niște goluri incredibile pentru acest nivel. Dar, le acceptăm, încercăm să le remediem, dar vrem totuși și partea asta de echidistanță. Astăzi am crezut că îmi crapă capul, pentru că nu se poate, chiar la fiecare fază, chiar așa, la fiecare fază să așteptăm VAR-ul? Chiar așa nu mai suntem în stare să arbitrăm un meci și să vedem niște lucruri evidente? Două cornere pe care le-am văzut eu de pe bancă, nu au fost. Faultul de la golul lor din finalul reprizei, la fel, evident, l-am văzut eu de pe bancă. De ce trebuie să stăm câte două-trei-cinci minute să ne crape venele, să așteptăm VAR-ul? Întreb și eu, poate că sunt deplasat, dar sunt sub influența unui meci pe care nu cred că meritam să-l pierdem la cum s-au desfășurat ostilitățile.”

Duminică, de la ora 21, arădenii joacă pe teren propriu contra FCSB-ului, în penultima etapă a sezonului regulat.

Formaţii:

CFR Cluj: Sava – Braun, Yuri, Burcă (Kolinger 42), Camora – Deac (Peteleu 90+2), Muhar, Cvek (Hoban 90+2), Krasniqi (Petrila 90+2)– Maglica, Janga (Țiru 80). Rezerve neutilizate: Scuffet – Bordeianu, Fica, Yeboah. Antrenor: Dan Petrescu

UTA: Kucher – Chindriș, Benga, Hoxhallari (Otele 46) – Vukcevic (Roger 71), Anton, Cascini (Postolachi 71), Abeid  – R. Pop (Pașcalău 84), Milosevic, Barbosa (Ubbink 46). Rezerve neutilizate: Balauru – Dobrescu, Stahl, Erico. Antrenor: Laszlo Balint

Arbitri: Lucian Rusandu  – Imre-Laszlo Bucsi (ambii din Sfântu Gheorghe), Mihai Marica (Bistrița). Rezervă: Florin Andrei (Târgu Mureș).

Camera VAR: Szabolcs Kovacs (Carei) – Ferencz Tunyogi (Zalău)

Observator FRF: Zoltan Szekely (Baia Mare)

Observator LPF: Ioan Mironaș (Piatra Neamț)