Infectări cu SARS-CoV2, mai multe iarna
05.11.2020
De ce peste tot in lume s-au inmultit cazurile de coronavirus la inceputul sezonului rece? Cauzele sunt multiple. Sa le luam pe rand.
În toate tarile europene se vorbește de al doilea val de coronavirus.
In sezonul rece mai multe persoane racesc si se imbolnavesc de gripă. Oamenii petrec mai mult timp în interior când este mai frig, tușind, strănutând și respirând în aceleași spații, împreună.

Atunci când vremea este ploioasă și rece, majoritatea prefera să călătorească spre serviciu cu autobuze si tramvaie. Faptul ca oamenii calatoresc in mijloacele de transport, in spatiu inchis la o distanta mica unii fata de altii favrizeaza transmiterea virusilor, inclusic SarsCov 2.

De asemenea, vitamina D este produsă în cantități mult mai mici în sezonul rece ,astfel că imunitatea organismului scade.
La temperaturi scazute virusii rezista mai mult pe suprafete. Desi SARS COV 2 a fost activ si vara, rezistenta lui este mai mare cand este frig si umezeala.

Muncitorii se imbolnavesc pentru ca stau impreuna in spatii mici.
Ne amintim cazurile abatoarelor din Germania sau Austria, în care și muncitori români s-au îmbolnăvit. In astfel de fabrici, un număr mare de oameni lucrează unul langa celălalt, vorbesc și mai tare pentru a acoperi zgomotul utilajelor iar spatiile de cazare gazduiesc un numar mai mare de persoane.

Ca o concluzie virusul Sars Cov 2 la fel ca si ceilalti virusi se raspandesc mai mult toamna si iarna din cauza vremii reci si pentru ca oamenii interactioneaza mai des în interior, în locuri cu aerisire/ventilație slabă.

Chiar dacă există un efect sezonier, principalul factor care determină răspândirea crescută a noului coronavirus este numărul mare de persoane care sunt vulnerabile în fața bolii spun specialistii care militeaza pentru distantare sociala, purtarea mastii si intarirea imunitatii.