Gospodinele prepară bulionul
05.09.2019

Îmbucurător, gospodinele din Arad nu şi-au pierdut obiceiul de a prepara bulion în fiecare toamnă. Reţeta este simpla, trebuie doar puţină răbdare şi dorinţa de a te hrăni mai sănătos. Doamnele sunt convinse că tot ce este preparat acasă este sănătos.

Rosiile pentru bulion trebuie sa fie cărnoase, nici prea verzi, dar nici atât de coapte incît să prindă mucegai. Doar bucăţile sănătoase se folosesc, pentru ca bulionul să fie bun şi să ţină până la urmatoarea recoltă. Roşiile se taie mai apoi în bucăţi nu prea mari. Ideal este ca în acest moment să intre în funcţiune maşina de tocat tomatele.

În cazul în care exista asa ceva in gospodărie, procedura este simplă. Roşiile se trec de mai multe ori prin maşină, până când tot sucul a curs într-un vas curat, special pregătit.

În cazul în care nu aveţi o maşină de măcinat roşiile, bucăţile tăiate se pun la fiert până se înmoaie, amestecând cu grijă ca sa nu se prindă de fundul vasului. Se strecoară apoi roşiile fierte, iar sucul se pune, din nou, la fiert.

Sucul de rosii se fierbe destul de mult, durata fiind stabilită de aspectul bulionului. Gospodinele spun că acesta trebuie să scada cu două degete şi să dispara spuma de deasupra, cea care se formează în timpul fierberii.

Pentru un bulion clasic, sanatos, nu se adauga nici sare, nici zahar, nici conservant. 

La final, bulionul fierbinte se toarnă, în sticlele pregătite din timp. Dacă în urmă cu câţiva ani, sticlele erau acoperite apoi cu celofan înmuiat cu albuş de ou şi legat bine cu sfoară, acum majoritatea gospodinelor preferă sticlele cu capac înfiletat.

După aceasta sticlele se aşează în mai multe straturi de lână, cu gura în jos şi se lasă până se răcesc complet în mod natural.