Gheorghe Falcă: „Recomand administrațiilor centrale și locale să crească repede capacitatea administrativă și să pregătească proiectele”
11.10.2021

Președintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre cele 29,2 miliarde de euro de care va beneficia România prin intermediul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). La următoarea întâlnire a miniștrilor de finanțe europeni, PNRR-ul României va fi aprobat iar țara noastră va beneficia de o primă tranșă de 3,8 miliarde de euro, în luna noiembrie. Gheorghe Falcă este unul dintre reprezentanții României care au lucrat la PNRR, ca raportor din partea Partidului Popular European, motiv pentru care a fost unul dintre participanții la anunțul cu privirea aprobării planului în prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

„Nu suntem printre primele țări din Europa, dar nici printre ultimele care avem planul aprobat”, a spus Gheorghe Falcă. 

Acesta consideră PNRR o mare șansă pentru România în a realiza reforme și a produce dezvoltare, dar a atras atenția asupra unei reacții instituționale din partea României: „recomand administrațiilor centrale și locale să crească repede capacitatea administrativă și să pregătească proiectele”. 

Gheorghe Falcă a amintit principalele direcții pentru reforme în care vor merge fondurile europene: printre care se află investițiile în mediu (gestionarea apei, inclusiv canalizare și irigații); păduri și biodiversitate; gestionarea deșeurilor; transportul durabil, în valoare de 7,6 miliarde de euro, România fiind singura țară care a primit bani pentru autostrăzi moderne; tranziție verde și eficientizare energetică; digitalizare; un fond destinat reabilitării clădirilor; sprijin pentru întreprinderi în valoare de 2,5 miliarde de euro. În domeniul sănătății, după ce România a primit deja 350 de milioane de euro pentru gestionarea pandemiei, va avea la dispoziție 2,4 miliarde de euro pentru sistemul de sănătate, pe lângă fondurile destinate celor 3 spitale regionale.