Focus pe Teba. Programul complet
09.10.2019

NAG Arad 2019 are loc vineri 11 octombrie, începând cu ora 17.30, până mult după miezul nopții. Turul spațiilor de artă, al evenimentelor și atelierelor începe și se termină la Halele Teba, pe Splaiul Mureșului. 

Aici, în cele două hale, au loc două evenimente speciale NAG. Mai întâi, de la 17.30, inaugurarea expoziției Teba Libre, curatoriată de Călin Dan (directorul Muzeului Național de Artă Contemporană), și bucurându-se de participarea artiștilor: Rudolf Kocsis, Petru Lucaci, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, Adrian Sandu, Diana Serghiuță, Anamaria Șerban și Dumitru Șerban. Tot aici, de la ora 23.00, va avea loc petrecerea de final a nopții, în fapt un performance muzical și vizual al artiștilor Alex Halka și Vlaicu Golcea.

Despre Teba Libre, expoziția eveniment a NAG 2019, curatorul ei scrie:

„Teba Libre nu este un concept, ci o provocare a memoriei. Pentru cei care cunosc Aradul de la jumătatea secolului XX, uzinele TEBA erau un punct important de referință în țesutul social și economic al urbei. Mai țin minte și acum fiorul de respect pe care mi-l provoca tatăl meu, parcându-și zilnic bicileta în curtea unde locuiam pe strada beneantal (B. N. Antal) și răspunzând la întrebarea mea stereotipă “de unde vii?” cu invariabilul “de la Teba”. Teba era un cuvânt misterios, sunând ca o mică explozie exotică, din alt teritoriu. Drept care am prelungit dincolo de absurd ritualul cotidian al acestui mic dialog. Apoi am auzit de Teba, orașul micenian cu ale sale șapte porți, și mi-am imaginat (împotriva oricărei logici) că ar putea exista o legătură. Dar nu. 

Pentru cei care au trăit în Aradul anilor 80 ai aceluiași secol, face poate sens amintirea generației de artiști tineri care au apărut și s-au manifestat deodată, ca o generație spontanee, pe scena locală. Sculptori, scenografi, graficieni, pictori, ceramiști, fotografi, cineaști, ei au creat contextul unui moment de energie care a adus orașului o notorietate națională greu de obținut în acele vremuri complicate.

Vremurile sunt și mai complicate astăzi, altfel. O parte dintre eroii tineri de atunci au dispărut, plecați către alte destine, sau pur și simplu morți. O altă parte au rămas la vatră, încercând să construiască ceva pentru generațiile de după. Dintre acestea, nou apărute, cel puțin două au o prestație care a devenit semnificativă atât la nivelul local cât și – treptat – la cel național. Expoziția tebană reunește pe câțiva dintre cei care au definit Aradul artistic al anilor 80 cu urmașii lor, care dau conturul (șovăielnic încă) al culturii locale din secolul XXI.

Totul în spațiile TEBA, abandonate de un trecut industrial a cărui semnificație identitară încearcă periodic și sporadic să fie recuperată. Mai tragem o dată.” (Călin Dan)


Programul complet al Nopții Albe a Galeriilor 2019


17.30 Halele TEBA

(splaiul Mureșului, vizavi de Agenția de Mediu)

TEBA LIBRE

curator: Călin DAN

artiști: Rudolf Kocsis, Petru Lucaci, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, Adrian Sandu, Diana Serghiuță, Anamaria Șerban, Dumitru Șerban


19.00, Muzeul de Artă

(strada Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4 – etajul 2 al Bibliotecii Județene)

Inaugurarea MAFA6 / dig: it

curatori: Călin MAN și Ileana SELEJAN


20.00 Alte spații, galerii și ateliere deschise

Luca POPA. Gravură (în atelierul din curtea Muzeului de Artă)

Atelier Bogdan ȚIGAN (Bd. Revoluției nr. 91, etaj 2, ap. 13)

Atelier kinema ikon (Muzeul Județean Arad, Piața George Enescu nr.1, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

Galeria ALFA (Bd. Revoluției nr. 90): expoziția AMPRENTE. Artist: Maria FURNEA

Galeria DELTA (str. Mihai Eminescu nr.2): 100 DE ANI DE GRAFICĂ ITALIANĂ

Cafeneaua literară JOY'S (strada Gheorghe LAZĂR nr. 1): AURAL SKIN. Artist: Alex HALKA

23.00 Halele TEBA

(splaiul Mureșului, vizavi de Agenția de Mediu)

PREZENȚI: Alex HALKA & Vlaicu GOLCEA – Closing Party

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Noaptea Albă a Galeriilor - NAG este un proiect național coordonat de Ephemair și implementat local de GMMC printr-un proiect finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.