Focar de pestă porcină lângă Șiria
07.08.2020

Astăzi Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a descoperit un focar de pestă porcină africană la o exploatație cu porcine lângă localitatea arădeană Șiria. 

Valetin Bot, primarul comunei Șiria, a postat un apel pe profilul să de Facebook cetăţenilor comunei şi îi avertizează despre prezența virusului în apropierea Şiriei.

Deasemenea, primarul comunei enumeră o serie de măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii.

În continuare redăm conţinutul informării primarului comunei Șiria, şi măsurile pe care crescătorii de porcine trebuie să le respecte:

În atenția cetățenilor comunei Șiria care dețin porcine,

Având în vedere actul sanitar veterinar emis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, de declarare a focarului de boală de pestă porcină africană cu nr.794/07.08.2020, într-o exploatație cu porcine din zona de extravilan (în afara zonelor de locuit a localității Șiria), cetățenii comunei Șiria care dețin porci (suine) sunt obligați să respecte următoarele măsuri, pentru a împiedica răspândirea acestei boli:

– la intrarea în exploatații (cocini) să se așeze o tavă cu soluție dezinfectantă pentru dezinfectarea încălțămintei la intrare și ieșire.

– încălțămintea cu care se intră în cocini se utilizează numai în acest scop și nu se merge în alte spații din gospodărire cu aceeași încălțăminte.

– exploatațiile se dezinfectează frecvent cu soluții specifice.

– animalele vor fi închise în adăposturi fără a permite circulația acestora prin gospodărire sau în afara acesteia.

– în această perioadă să nu comercializați sau achiziționați porcine pentru a nu crește riscul contaminării cu pesta porcină.

Vă rugăm să respectați toate măsurile de prevenție și să nu vă panicați la știri false care nu au confirmarea instituției noastre.

Toate deciziile care se vor lua cu privire la prevenirea răspândirii pestei porcine la nivel județean și local vor fi comunicate către locuitorii comunei Șiria.