Festivalul Părădăicilor
08.07.2019

Roşiile sunt atât de celebre în comuna Macea, încât au şi un festival al lor. Tomatele au ajuns la mare respect după ce i-au ajutat pe localnici să prospere financiar. Aşa că acum, după zeci de ani de când se ocupă de cultivarea roşiilor, localnicii le-au pregătit tomatelor o sărbătoare de zile mari. Producătorii aduc la festival nenumărate soiuri de roşii, de la cele mai mici, la cele mai mari.Localnicii spun că anul acesta este unul foarte bun pentru producția de roșii. Cea de a 11a ediţie a „Festivalului Părădăicilor", eveniment organizat de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean şi Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural a avut loc la finele săptămânii trecute. „Festivalul Părădăicilor" a debutat cu un concurs de pescuit a Balta Macea, a continuat cu prezentarea roşiilor pe biciclete, o cursă de biciclete care are rolul de a promova mişcarea pe un traseu de 34 de km, pe ruta Macea-Sânmartin-Grăniceri-Macea, dar şi cu o seară interculturală, cu tineri din Turcia, Spania şi România. Duminică, festivalul a avut loc la Castelul din Macea cu deschiderea oficială,  unde după vizitarea standurilor, degustarea de produse tradiţionale, pentru că acolo mai găsiţi salam de Nădlac, pita de Pecica, şi alte produse tradiţionale, iar apoi a urmat jurizarea celor mai mari roşii şi premierea agriculturilor şi un program artistic cu multă muzică populară de calitate.

Roşiile de Macea au mare căutare pentru că sunt naturale si foarte gustoase. Agricultorii au adus de cele mai mici la cele mai mari roşi şi au pregătit primul bulion din noua recoltă.

Şi cei mici au parte de distracţie: tobogan gonflabil, trambulină gonflabilă, face-painting. Ziua se va încheia cu Balul Părădăicilor, cu muzică și cu un foc de artificii. 

Festivalul se bucură de mare succes şi a atras, anul trecut, mii de vizitori din România şi Ungaria. Zona este cunoscută ca mare producător de roşii încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, când de aici se exportau mii de vagoane de tren încărcate cu tomate.