Expoziție de anvergură dedicată lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Arad
09.05.2024

Un eveniment deosebit

Muzeul de Artă Arad găzduiește o expoziție specială dedicată unuia dintre cei mai importanți pictori români, Nicolae Grigorescu (1838-1907). Expoziția aniversară "Nicolae Grigorescu" este deschisă în perioada 14 mai - 16 iunie 2024 și reprezintă rezultatul unei colaborări de succes între Muzeul de Artă Arad și Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est.


Evenimentul de deschidere

Vernisajul expoziției are loc marți, 14 mai 2024, ora 17.00, la Muzeul de Artă Arad, în prezența domnului Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, reprezentanților Art Safari și ai Complexului Muzeal Arad. Publicul va avea oportunitatea de a admira în premieră la Arad opere rare ale lui Nicolae Grigorescu.


Recital de arii din opere

Evenimentul continuă cu un recital de arii din opere, susținut de mezzo-soprana Mihaela Ișpan, artist liric al Operei Naționale București. Repertoriul cuprinde lucrări abordate de soprana Carlotta Leira, cea care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu în realizarea unor tablouri remarcabile.


O expoziție deosebită

Expoziția aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute ale lui Nicolae Grigorescu, majoritatea provenind din colecții private. Printre lucrările expuse se numără "Țărăncuțe (De la fântână)", "Dimineața, după ploaie", "Cap de țigancă", "Întoarcerea spre casă", "Țărăncuță cu furcă", "Costum verde de bal" și altele.


Un moment unic

Piesa centrală a expoziției, "Țărăncuțe (De la fântână)", este considerată o operă esențială a lui Nicolae Grigorescu și este parte dintr-un ciclu de variațiuni pe tema "Întoarcerii de la izvor". Această lucrare, un record de piață, este o capodoperă absolută a artistului.


O expoziție cu o importanță deosebită

Grigorescu este un simbol național și un pionier al picturii moderne românești. Lucrările sale transcend granițele naționale și sunt apreciate la nivel european. Expoziția oferă o oportunitate de a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale creației sale, precum studiile sale de nud în peisaj sau operele realizate în perioada petrecută la Roma.


Informații practice

Expoziția este deschisă pentru vizitare la Muzeul de Artă Arad în perioada 15 mai - 16 iunie 2024. Programul de vizitare este marți-vineri: 09.00-17.00, sâmbătă-duminică: 10.00-18.00, iar luni muzeul este închis. Intrarea este gratuită în ziua deschiderii expoziției și în Noaptea Europeană a Muzeelor (18 mai).


Parteneri și susținători

Expoziția este realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad și în colaborare cu Art Safari București.