Dezastru la Nădlac
27.03.2020

Situaţie incredibilă în vama Nădlac în plină pandemie cu coronavirus. Zeci de persoane, trec pe jos, frontiera pe timp de noapte, dau declaraţiile vamale după care sunt lăsaţi să plece, spre disperarea localnicilor care îi văd pe străzi şi prin magazine. 

În fiecare noapte, între orele 22 şi 6 dimineaţa, Ungaria îşi deschide graniţa, pentru românii care se întorc acasă. Dacă prin vama Nădlac 2, situată pe autostradă, se poate intra în ţară, doar cu un autovehicul, altfel stau lucrurile în vama Nădlac 1. Aici, graniţa poate fi trecută pe jos. Aşa că zeci de persoane ajung la frontieră cu maşini de ocazie, trec graniţa pe jos, şi de acolo, nimeni nu mai ştie unde ajung

Sunt grupuri de cel mult 40 de perosane, care intră în ţară noapte de noapte, pe jos. Se opresc în oraşul Nădlac, îşi fac cumpărături, apoi stau pe marginea drumului şi aşteaptă mijloace de transport cu care să îşi continue drumul. Noile reguli impun declaraţii tuturor celor care ies din case. Românii care intră în ţară pe jos au regulile lor din câte se pare.

Azi noapte, s-a luat măsura ca toţi românii care trec graniţa pe jos, să fie imbarcaţi într-un autocar şi duşi la gara din oraş. Nimeni nu ştie însă unde ajung de acolo. Pot coborî în orice moment, în gările din alte localităţi. Tocmai din acest motiv, nădlăcanii au iniţiat o petiţie online, prin care se cer închiderea vămii Nădlac , pentru cei care vor să intre în ţară pe jos.

În plus, este foarte greu de stabilit dacă cei care intră în ţară pe jos se întorc din Ungaria aşa cum pretind sau vin din ţări aflate deja în zona roşie.