De Sânziene vezi cine îti este sortit
21.06.2019

Ne mai despart câteva zile de sărbătoarea Sânzâienelor, un moment deosebit de important pentru femeile şi bărbaţii necăsătoriţi care potrivit tradiţiei acum pot afla cine le este ursit. 

24 iunie este ziua când fetele nemăritate și băieţii neînsuraţi pot să afle cât mai au de așteptat până când vor face marele pas în viaţă, cu cine se vor cununa și își vor petrece tot restul vieţii, iar cei foarte tineri pot afla de cine se vor îndrăgosti.

Tradiţia spune că în noaptea de Sânziene, Ursitul îţi apare în vis. Pentru aceasta trebuie să ajutăm puţin ca acest lucru să se întâmple, cu datini din străbuni. 

Dacă nu esti căsătorită sau eşti divorţată ori vaduvă  şi esti  curioasă să afli cu cine vei merge la braţ la altar, în ajunul Sânzienelor, adică în noaptea de 23 spre 24 iunie, este bine să-ţi pui flori de sânziene sub pernă. Se spune că peste noapte, în vis îţi va apărea cel care îţi este ursit. 

Mai mult, roua căzută pe florile de sânziene în dimineaţa zilei de 24 iunie, te anunţă că vei îmbrăca rochia de mireasă în anul următor. Un alt obicei păstrat și astăzi cu sfinţenie de localnicii de la sate în special, îndeamnă fetele nemăritate să împletească în ajun o coroniţă din flori de sânziene, iar seara s-o arunce peste casă. Pregătește-te de nuntă în cazul în care coroana îţi rămâne pe acoperiș până în ziua următoare.

Şi bărbaţii au șansa să descopere ce le rezervă destinul. Pentru aceasta în dimineaţa zilei de 23 iunie, mergi și culege flori de Sânziene și agaţă un fir la fereastră. Se spune că în timpul nopţii, Sânzienele "lasă" un semn dacă ţi au hărăzit o căsătorie în perioada imediat apropiată. Poţi să găsești un fir de păr agăţat în firul de floare, sau o un fir de aţă etc. Dacă nu găsești nimic mai mulţi ani la rând, înseamnă că ai ursita întârziată. Se crede că semnele din această noapte constituie frânturi reale din viitor.  


Tot în noaptea dinspre Sânziene poţi să afli și numele viitorului soţ. Umple un vas cu apă și aprinde o lumânare roșie. Lasă să pice 23 de picături de ceară de la lumânarea aprinsă  și urmărește cu atenţie literele formate pe maginea vasului. Prima literă care îţi apare în apă reprezintă iniţiala persoanei cu care te vei căsători.