DACAN, un nou sport în România
16.10.2019

Arădeanul Gabriel Bücher și-a dedicat 40 de ani din viață pentru a răspândi în România stilul de karate Shōtōkan, iar 4 dintre aceştia i-a dedicat înfiinţării unui nou sport în România  DACAN, arte martiale strămoşeşti. Este vorba despre tehnici de luptă străvechi cu sau fără arme. 

Gabriel Bücher a studiat cu atenţie reprezentările de pe Columna lui Traian sau de pe monumentul de la Adamclisi, pentru a reconstitui tehnici de luptă strămoşeşti. 

Din arsenalul Dacan fac parte diverse arme precum:

sabia-seceră dacică de două mâini (falxul dacic),

sabia-seceră de o mână,

pumnalul curb dacic (sica),

barda,

bâta ciobănească,

spada cruciată lungă sau

sabia curbă de o mână.


Competiţiile de DACAN presupun două probe:  proba de izvoade și proba de harță.

Izvoada este un termen medieval care reprezintă  în acest sport,  exerciții individuale care conțin 30-40-50 de mișcări făcute în viteză, și care sunt arbitrate din punct de vedere al vitezei, realismului și complexității lor.

Harța reprezintă o demonstrație cu partener în care luptătorii prezintă un program de trei minute, în care demonstrează împreună utilizarea a cel puțin trei arme diferite sau chiar și lupta fără arme.

DACAN este un sport care iti dezvoltă încrederea, pricperea şi măiestria în lupta dar şi originalitatea. Pueţi ajunge la practicaţi acest sport sunând pentru înscriere la numărul de telefon: 0744 556 202.