Cum reacţionează corpul uman la caniculă?
13.08.2019

Fiecare vară aduce în România zile caniculare şi cu toate măsurile pe care le luăm pentru a contracara efectele acesteia întrebarea este ce se întâmplă în corpul uman atunci când este expus la temperaturi ridicate. 


Nu este neapărată nevoie ca termometrele să indice  temperaturi extreme pentru ca organismul nostru să reacţioneze.

Atunci când temperatura crește, corpul reacţionează prin redirecţionarea circulaţiei sangvine la nivelul pielii, astfel încât temperatura din organism să iasă la suprafaţă. Asta se întâmplă prin transpiraţie. Pe măsură ce transpiraţia se evaporă, organismul începe să se răcească.


Temperatura normală a organismului în profunzime este de 37-38 de grade Celsius. Atunci când corpul nostru se încălzește la 39-40 de grade Celsius, mușchii funcţionează mai încet și se instalează oboseala. La 40-41 de grade întregul corp simte epuizarea cauzată de căldură, iar la peste 41 de grade, organele interne pot să cedeze. În cazuri dramatice, astfel apare atacul cerebral sau infarctul. 

Epuizarea de căldură apare atunci când temperatura generală a corpului depăşeşte 37 de grade Celsius. Simptomele specifice acesteia sunt cefalee, greaţă, vărsături, ameţeli, tahicardie, dureri musculare, oboseală şi scăderea tensiunii arteriale. Însă ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru atunci când suntem expuşi la caniculă? Iată ce spun oamenii de ştiinţă.


Încălzirea corpului, în cifre:

37 de grade: temperatura corpului

38 de grade: se dilată vasele sanguine, muşchii pompează

39 de grade: temperatura specifică epuizării, efort extrem

40 grade: funcţia de răcire a  corpului nu funcţionează; nesuportabil.

41 de grade: apare riscul de stop cardiac şi infarct.


După expunerea prelungită la căldură pot apărea mai multe simptome, de la normale la foarte grave. Acestea cuprind transpiraţie abundentă, oboseală, crampe musculare, greaţă și vărsături, senzaţie de instabilitate și leșin, durere de cap, insolaţie.

 Pentru a limita efectele canciulei în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis.