Centru de tineret la Pecica, din fonduri UE
14.02.2020

Administrația locală pecicană adaugă încă un succes pe lista proiectelor europene câștigate, fiind printre cele mai performante din județ grație inspirației de a ne concentra pe accesarea fondurilor europene.
Potrivit hotărârii guvernului Orban, în urma redirecționării unor fonduri, se deschide calea finanțării mai multor proiecte aflate pe lista de așteptare.
Conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și a Consiliului Județean Arad au anunțat zece proiecte, în valoare totală de peste 190 de milioane de lei, care vor fi finanțate în perioada următoare.
Orașul Pecica va primi cei mai mulți bani (după municipiul Arad), pentru un proiect complex, în valoare de 21,5 milioane de lei, care vizează îmbunătățirea infrastructurii educaționale, oferirea unor posibilități de petrecere a timpului liber de calitate și modernizarea infrastructurii urbane.
Trebuie să ne orientăm după liniile de finanțare deschise, care stabilesc în mod clar pe ce pot fi cheltuite fondurile europene. Credem că acest proiect complex este în beneficiul orașului, mai ales al tinerilor, prin salvarea unei clădiri vechi, crearea unor spații culturale noi și amenajarea de piste care vor fi folosite de numărul mare de bicicliști pecicani.
Primăria Orașului Pecica și-a propus să transforme clădirea fostei școli primare de pe strada 401 (cunoscută ca Școala Zagoni) într-un centru de tineret.
După consolidarea și renovarea completă a clădirii se vor amenaja spații unde tinerii pecicani vor putea desfășura diverse activități (tenis de masă, dans, cățărare), urmând să fie amenajate și vestiare, precum și alte spații pentru buna desfășurare a activităților.
Clădirea va fi dotată cu instalație multimedia și vor putea fi închiriate skateboard-uri și biciclete.
Tot în cadrul proiectului se va construi un Centru Cultural Tradițional, în locul imobilului din dreapta Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, care va îmbina două aspecte importante ale comunității pecicane: menținerea unui viu interes pentru tradiția locală etnografică și (...) promovarea tradiției locale la toate nivelurile (inclusiv internațional).
Clădirea modernă va cuprinde un spațiu expozițional și trei ateliere multifuncționale, potrivite pentru organizarea de diverse activități (seminare, conferințe, ateliere de creație legate de cusut, gătit, creații din nuiele, ateliere de pictură și ceramică, ateliere muzicale, etc.).
A treia componentă importantă a investiției realizate din fonduri de la Uniunea Europeană va fi teatrul de vară care va fi amenajat în vecinătatea stadionului Progresul.
Acesta va avea o scenă de mari dimensiuni și va putea găzdui 500 de persoane.
Un alt obiectiv este reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea educațională a școlii primare de pe strada 1 (colț cu strada 236, care duce la Cimitirul Romano-Catolic).
Pentru a lega cele patru obiective din proiect, se va amenaja o rețea de piste pentru bicicliști care va cuprinde strada 236 (care se va asfalta), strada 401 – una dintre cele mai circulate din Pecica (aici se va lărgi stratul de asfalt pentru a permite circulația pe două roți pe ambele sensuri, vor fi amenajate trotuarele, podețele, rigolele de scurgere a apei pluviale și spațiile verzi) – și va merge până la teatrul de vară, prin centru și continuând cu o faleză nouă pe străzile 327 și 324, pe vechiul dig de la marginea orașului.” – scria Antal Petru, primarul oraşului Pecica, pe o pagină de socializare.