Campioană la donare de plasmă
07.09.2020
Am văzut faţa reală a suferinţei şi cât de fină este graniţa între viaţă şi moarte – spune infirmiera din Arad, care astăzi a donat, pentru a cincea oară plasmă convalescentă. Femeia de 61 de ani s-a îmbolnăvit de COVID în spital, a făcut o formă uşoară şi s-a vindecat cu câteva săptămâni în urmă. În continuare, în România este foarte mare nevoie de plasmă. Dacă un  bolnav nu primeşte acest tratament în câteva ore, de la agravarea stării sale, orice minut de întârziere poate fi fatal.

Adriana Furdiuc lucrează ca infirmieră, la Spitalul Judeţean de UrgenţăArad, din anii '80. Cu ani în urmă, atunci când a fost nevoită să se opereze, a aşteptat trei zile după sânge. Acela a fost momentul în care şi-a promis că va dona ori de câte ori va fi nevoie.
Arădeanca s-a îmbolnăvit de COVID-19, când lucra ca infirmieră pe secţia ATI.
Când a aflat că se poate dona plasmă de către cei vindecaţi de COVID, nu a stat pe gânduri. A donat, la două săptămâni, ca să îi ajute pe cei aflaţi în suferinţă.
În Arad, a început recoltarea plasmei de la donatori vindecaţi de COVID, imediat ce legislaţia a permis-o.
Din data de 4 mai, când în Arad au început recoltările de plasmă, aici au avut loc 72 de recoltări, de la pacienţi cu vârste între 22 şi 61 de ani. Momentan 15 persoane se află la mai mult de o donare.
Donatorii de plasmă, la fel ca şi cei de sânge primesc o zi liberă de la serviciu, în ziua recoltării, 7 bonuri de masă şi gratuitate pe mijloacele de transport locale.