Anti-Spike la Medlife Genesys
22.02.2021

Pentru că ne pasă de siguranța noastră, dar și a celor cu care intrăm în contact zilnic, astăzi o parte din echipa TV Arad a fost testată pentru a depista valoarea anticorpilor în urma vaccinării.

În cadrul laboratoarelor MedLife Genesys există posibilitatea de a se realiza serviciul anti-Spike cantitativ (cu echivalare de titru neutralizant), care determină prezența anticorpilor Covid-19.

În urma cunoștințelor actuale despre răspunsul în anticorpi la infecția cu virusul SARS-CoV-2 se apreciază că atât anticorpii anti proteină Spike, cât și cei anti-Nucleocapsida apar în urma infectării cu noul coronavirus.

Nu există diferență față de tipul de anticorpi IgM sau IgG, aceștia având posibilitatea să apară simultan sau doar de un singur tip.

Odată pătruns în celula gazdă, SARS CoV-2 declanșează un răspuns imun extrem de complex din partea organismului infectat. O componentă importantă a acestui răspuns imun este producerea de anticorpi anti virus, anticorpi îndreptăți specific asupra proteinelor structurale (dar nu numai) ale virusului.

Detectarea anticorpilor anti-N și/sau anti-S, de tip IgG și/sau IgM da indicația unei infecții trecute cu SARS CoV-2, fără a preciza însă distanța de la momentul infectant sau traseul simptomatic.

- Absența însă a acestor anticorpi nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioară cu SARS CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice și detecția ARN prin RT-PCR, sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecății medicale.

- După vaccinare, mai ales după cca 10 zile de la a doua doză, prin urmărirea în timp a concentrației anticorpilor anti-S se poate aprecia răspunsul imun al organismului, fără însă să se poată afirma (cel puțîn în lumina cunoștințelor actuale) capacitatea real protectoare a acestor anticorpi față de o viitoare infecție cu SARS CoV-2.

Pentru testele anterior amintite nu este necesară trimitere și nici programare în prealabil și se recomandă efectuarea lor la minim 10 zile de la rapel (a doua doză de vaccin administrată).