ANAF pe urma comerţului online
22.09.2022

ANAF începe oficial urmărirea comercianților online care se sustrag plății taxelor, folosind sistemul plăților ramburs. Ordinul care prevede obligativitatea firmelor de curierat de a raporta către ANAF date despre livrările cu plata ramburs a fost publicat AZI, în Monitorul Oficial.

Ce informaţii vor transmite firmele de curierat către ANAF

• numărul de înregistrare şi data trimiterii poştale;

• datele de identificare a expeditorului;

• numele şi prenumele în cazul persoanelor fizice şi denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;

• adresele de expediţie respectiv livrare;

• contravaloarea bunului livrat.

Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie şterse automat, după împlinirea acestui termen.

Furnizorul de servicii poştale informează persoanele ale căror date cu caracter personal urmează să le transmită către organul fiscal centra
Persoanele luate în vizor de ANAF sunt persoanele fizice care fac comerț online atât pe platformele de anunțuri cât și pe rețelele sociale, însă nu sunt înregistrate fiscal. Specialiștii fiscali au precizat că nu sunt avuți în vedere micii comercianți, care vând ocazional și în cantități mici, ci acele persoane fizice care în fapt funcționează ca firme de vânzări online, fără a fi însă declarate ca atare și deci fără plăti taxe.

Comerțul online a explodat în România în pandemie. Anul acesta va trece de 6,8 miliarde de euro, în creștere cu 18 la sută față de 2021, estimează analiștii.