79 de Percheziții în Lupta împotriva Contrabandei cu Ramificații Internaționale
26.03.2024

Într-o operațiune extinsă pe teritoriul României, autoritățile au desfășurat, pe 26 martie 2024, 79 de percheziții domiciliare într-o acțiune coordonată de Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara. Această campanie de amploare vizează destructurarea a două rețele infracționale specializate în contrabandă, având conexiuni transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina.

Focus pe Contrabandă și Spălare de Bani

Activitatea ilegală a grupurilor vizează în principal contrabanda cu țigarete, tutun, materiale explozive și spălarea banilor. În urma investigațiilor, s-a constatat că, din 2022 până în 2024, bunurile ilegale erau procurate din afara țării și introduse în România prin metode frauduloase, cu scopul de a fi vândute pe piața neagră.

Rezultatele Perchezițiilor

Campania a dus la confiscarea a peste 38 de milioane de țigarete, 64 de tone de tutun pentru fumat și 8,3 tone de materiale pirotehnice. De asemenea, au fost descoperite și desființate trei fabrici clandestine de țigarete, dintre care două în România și una în Cehia, demonstrând astfel eficacitatea cooperării internaționale în combaterea acestui tip de infracționalitate.

Impactul Economic

Prejudiciul adus bugetului de stat prin activitățile ilegale ale acestor grupuri este estimat la 12.740.000 de euro, evidențiind gravitatea impactului economic al contrabandei și necesitatea unei acțiuni decisive.

Proceduri și Drepturi Procesuale

În contextul acestor percheziții, peste 50 de persoane sunt aduse pentru audieri, inclusiv patru funcționari publici, toate demersurile fiind efectuate în conformitate cu legislația penală și garantând drepturile și prezumția de nevinovăție a persoanelor implicate.

Suportul Instituțiilor de Specialitate

Acțiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de asistența tehnică a D.I.I.C.O.T., subliniind importanța colaborării inter-instituționale în lupta împotriva criminalității organizate.

Această operatiune subliniază determinarea autorităților române de a combate rețelele infracționale care afectează economia națională și securitatea cetățenilor, promovând totodată colaborarea internațională în vederea eradicării contrabandei la nivel transfrontalier.