24 iunie, sărbătorită de 3 ori
24.06.2019

Nu mai puţin de 3 sărbători laice şi religioase, marchează ziua de astăzi. 

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc astăzi naşterea Sfântului Ioan Botezatorul.

Evenimentul biblic a avut loc cu şase luni înainte de naşterea lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV - V, când se fixează definitiv şi data Crăciunului.

Potrivit textelor religioase, Sfântul Ioan Botezătorul nu se socotea nici prooroc şi nici măcar om, el era un glas care striga în pustie şi pregătea calea Domnului.

Scriptura îl descrie ca fiint un tânăr smerit care mustra fărădelegile oame­nilor şi pe toţi îi cheama la pocăinţă. 

Venirea lui Iisus Hristos a fost profețită de către Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Mântuitor în râul Iordan.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.

În noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiesc să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul.

Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. 

În această zi, din 2013, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, dedicată promovării iei româneşti, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile în special poartă în această zi o ie cât mai frumos împodobită.