10 clase cu diplomă pentru a lua permisul auto
18.02.2020

Modificările codului rutier de anul acesta îi lasă fără permis pe cei cărora le-a plăcut mai mult şcoala vieţii decât şcoala în sine.


De la 1 iulie cei care vor să obțină permisul de conducere trebuie să fi învăţat obligatoriu 10 clase şi să aibă şi diplomă pentru acestea. Numai aşa se pot înscrie pentru permisul de conducere, cu dovada adsolvirii a minim 10 clase.

Elevii care se vor înscrie la şcoala de şoferi din 2020 trebuie să prezinte în primul rând dovada după care vor putea depune dosarul pentru urmarea cursurilor în cadrul şcolii de şoferi. Oficialii spera astfel să scape de analfabeţii din trafic. De altfel, poliţiştii s-au confruntat des cu persoane care nu ştiau să scrie, dar care aveau permise de conducere.

Noile reglementări 'apasă pe pedală' şi pentru cei prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc. Codul rutier 2020 prevede sancţionarea acestora prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Regulile noi vin cu stres şi pentru şoferii vârstnici. Cei care au probleme de sănătate se consideră că sunt mai predispuşi accidentelor rutiere astfel că sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale. Mai mult, medicii vor fi obligați în cazul în care constată probleme grave de sănătate ale şoferilor vârstnici să nu mai emită avizul de atestare a capacităților de conducere ale acestora.